Garderoba capsulă înseamnă pe scurt o garderobă minimalistă. Acest termen a fost introdus în industria modei de Susie Faux, deținătoarea buticului Wardrobe, în 1970. În mod normal, o astfel de garderobă conține aproximativ 37 de articole vestimentare care se asortează în multe combinații. Printre aceste articole se numără articole vestimentare, încălțăminte și accesorii. 

Avantajele unei garderobe capsulă

În hainele potrivite, te vei simți confortabilă și vei avea încredere în tine de-a lungul întregii zile. Nu vei mai pierde timpul dimineața gândindu-te ce piese nu se potrivesc și care îți vin bine. Toate piesele din garderoba ta vor fi universale și vei putea alcătui nenumărate ținute originale.

bile tenisky

Elementele de bază dintr-o garderobă capsulă

O geacă sau un palton atemporal

Opțiunea ideală este includerea unui trenci bej, o geacă de blugi sau o geacă de piele. Aceste variante sunt versatile și poți să le porți de primăvara până toamna, putând fi combinate în ținute formale sau casual. Pentru sezonul rece fie alegi o geacă matlasată lungă sau una scurtă din lână.

Arată mai multe

O cămașă albă de calitate

Cămășile albe nu sunt potrivite doar în ținutele de la birou. Vara le poți purta fie în mărime mare peste pantalonii sport, fie descheiate peste un top decupat. Alege o cămașă în culori neutre precum alb, negru, albastru închis, bej sau maro pentru a le putea asorta mai ușor. 

Tricoul de bumbac 

Ca bază trebuie să ai un tricou de bumbac în culorile gri, bej sau negru, sau un tricou alb cu print navy. Investește în materiale prin care pielea ta să respire și materiale hipoalergenice precum bumbacul organic, inul sau un mix între cele două.

bavlnene tricko

Un blazer sau un sacou

Iarna alege să combini un sacou negru peste o helancă sau în serile de vară poartă-l peste o rochie. Dacă preferi alte culori, optează pentru un blazer în nuanțe de bej sau maro.

Arată mai multe

Perechea perfectă de blugi

Fie că preferi blugii evazați, largi, slim fit, mom fit sau boyfriend, cel mai important este să îi alegi în mărimea potrivită. Culorile de bază sunt albastru, negru sau gri.

Arată mai multe

Pantalonii de stofă

Aceștia reprezintă o altă piesă de bază. Alege o pereche de pantaloni negri care să se potrivească fie când mergi la birou, te pregătești pentru un interviu sau mergi la un examen. Îi poți asorta practic cu orice, de la topuri într-o singură culoare, la bluze cu imprimeuri multicolore.

Nu orice rochie neagră

Din garderoba ta capsulă nu trebuie să lipsească și celebra rochie neagră. O vei putea îmbrăca fie la un eveniment formal cu o pereche de pantofi cu toc și o geantă plic, fie la o ieșire la cafenea cu o prietenă în care poți să o asortezi cu o pereche de pantofi sport și o geacă de blugi. Cât despre lungime, rămâne la latitudinea ta cât de scurtă sau lungă să fie.

O pereche de botine pe gleznă din piele

Botinele din piele naturală sau piele întoarsă sunt alegerea perfectă nu numai pentru sezonul rece, ci și toamnă sau primăvară. Pe GLAMI ai numeroase modele disponibile, așa că decide stilul care îți place cel mai mult - poate fi o pereche de botine practice cu fermoar și un toc la înălțimea dorită de tine.

Arată mai multe

Pantofi cu toc de seară

Evenimentele sociale precum nunțile sau petrecerile organizate impun o pereche de pantofi cu toc eleganți. Culorile pe care trebuie să le ai în garderobă sunt negru, bej sau vișiniu. Pentru pantofii cu toc din piele, asigură-te că le acorzi grija necesară. 

Un pulover de calitate

Iarna vei avea nevoie fie de un pulover lung dintr-un material de calitate sau un cardigan care să îți țină de cald. Aceste piese vor substitui jacheta pe care o îmbraci primăvara. Atenție la materialele din care sunt făcute, alege un material de lână care să permită pielii să respire.

O pereche de pantofi sport

Optează pentru o pereche de sneakers albi, articol care va rămâne mereu în tendințe.

Arată mai multe

Accesorii: geantă, eșarfă, pălărie și ochelari

O garderobă nu este completă fără accesoriile menite să îți întregească fiecare ținută. E necesar să ai modelul de geantă plic pentru ocazii speciale și o geantă pentru întreaga zi.

male cerne saty

Cum să îți organizezi garderoba capsulă

În primul rând trebuie să vezi ce articole trebuie păstrate

Avantajul unei garderobe capsulă este că vei știi exact ce articole vestimentare deții. Fă o selecție din șifonier a pieselor pe care nu le mai porți și alege să le dai fie prietenelor, fie donează-le celor care au mai multă nevoie.

Mergi la cumpărături

După o scurtă analiză a șifonierului acum știi ce piese ai și ce piese îți lipsesc din completarea garderobei capsulă. Adaugă piesele care te interesează în wishlist, pentru a-ți face o idee de ansamblu asupra lor.

Optează pentru culori neutre și discrete

Alb, gri, negru, bej, kaki sau maro constituie paleta de culori folosită pentru baza fiecărei garderobe capsulă, deoarece aceste culori nu se vor demoda niciodată. Cu siguranță poți să îți achiziționezi un articol sau două din culori precum lila sau altele pastelate, tu stabilești regulile propriului șifonier.

Investește în piese de calitate

Faptul că acest tip de garderobă îți va fi util o perioadă lungă de timp, piesele de calitate nu trebuie să lipsească. Pune accent pe materiale superioare precum bumbacul, inul, mătasea, cașmirul, pielea naturală sau lâna alpaca. O prezentare detaliată vei găsi în ghidul materialelor. Aceste articole cu siguranță nu te vor costa mai mult decât dacă ai cumpăra constant altele mai ieftine.