Croială simplă pentru cămășile de bărbați 

Croială clasică pentru un plus de confort

Croiala clasică, cunoscută și drept regular fit, este o cămașă clasică cu pliuri la spate pentru mai mult confort și material suplimentar în zona stomacului. Acest model de cămașă era popular în trecut când era total inacceptabil să renunți la vestă sau sacou dacă porți cămașă. Acum, bărbații poartă cămașă regular fit pentru o mai mare libertate și confort. Sunt recomandate și pentru cei cu mărimi mai mari.

Arată mai multe

Alege o cămașă slim fit dacă îți permite silueta

Spre deosebire de o cămașă clasică, cămașa slim fit nu are pliuri și se așează foarte bine la spate. Ceea ce o face să nu fie prea strâmtă și să se potrivească pe corpul fiecăruia. Se potrivesc celor care sunt în formă sau au o siluetă atletică. Într-o ținută de seară, elegantă adaugă acestui tip de cămăși o cravată subțire.

Arată mai multe

Cămăși mulate pe corp

Aceste cămăși sunt populare în rândul tinerilor. Cămașa skinny fit este strâmtă în talie și arată foarte bine pe o siluetă foarte subțire.

pruvodce

Cum să alegi mărimea potrivită? 

Majoritatea comercianților determină mărimea cămășilor în funcție de circumferința gulerului. Se măsoară pe interior de la nasture la butonieră. Alte măsurători includ lungimea mânecii, circumferința din jurul pieptului sau centimetrii din jurul taliei. 

Cum să afli circumferința gâtului? 

Cu un metru de croitorie, sub mărul lui Adam se măsoară circumferința gâtului. Pentru ca gulerul să nu fie prea strâmt sau prea larg pune două degete între gât și metru. Numărul obținut după măsurători reprezintă mărimea gulerului și mărimea cămășii. 

Cum măsori circumferința pieptului? 

Pe unele e-shopuri îți vei găsi mărimea cămășii în funcție de circumferința pieptului. Cu un metru de croitorie măsoară zona cea mai lată a pieptului. În timpul măsurătorii menține o poziție a spatelui dreaptă și respiră normal. 

Cum afli mărimea taliei? 

Măsoară de deasupra buricului, în zona cea mai îngustă. La fel ca în cazul măsurătorii din jurul pieptului, respiră normal și fii relaxat.

Cum măsori corect lungimea mânecii? 

Roagă pe cineva să te ajute să măsori corect lungimea mânecii. Ridică tot brațul și îndoaie-l la un unghi de 90 de grade. Persoana care te ajută va măsura prima parte, de la ceafă până la umăr. Apoi va măsura următoarea parte de la umăr la cot și ultima parte de la cot la încheietură. Adună toate rezultatele și vei obține un număr între 81 și 95 cm.

lungimea manecii potrivita

Care e lungimea corectă? 

La cămășile formale un lucru important este ca ele să nu iasă din pantaloni când te așezi. E foarte ușor să afli lungimea ideală. Încearcă să unești partea din față a cămășii cu cea din spate între picioare. Dacă acest lucru nu e posibil, atunci cămașa e prea scurtă și dacă rămâne o porțiune prea mare de material atunci e prea lungă.

În ceea ce privește lungimea mânecilor, lasă brațul pe lângă corp și manșeta desfăcută astfel încât nasturele să fie la nivelul încheieturii. În felul acesta cămașa nu se va ridica deasupra încheieturii când brațul tău e ridicat. 

Când îți dai seama că ai ales mărimea potrivită

Vrei să te simți bine în pielea ta, așa că e foarte important să alegi mărimea corectă. Cum ști că ai făcut alegerea corectă? 

- Poți să o închizi lejer fără să rămână material extra. 

- Când te așezi și se creează spații între nasturi care îți dezvăluie pielea, înseamnă că ai ales o cămașă prea mică. 

- Semnul că o cămașă e prea largă apare atunci când partea de sus îți dă impresia că stă pe un umeraș sau când rămâne prea mult material deasupra curelei.

marime potrivita camasa

Care sunt detaliile pe care trebuie să te axezi?

Buzunarul din piept este un indicator al formalității 

Buzunarul este unul dintre detaliile regăsite la o cămașă. Reține o regulă simplă - dacă o cămașă are multe buzunare atunci nu e potrivită pentru o ocazie formală. Alege o cămașă fără buzunare la o nuntă sau un banchet, la un interviu optează pentru o cămașă cu un singur buzunar, iar la o ieșire într-un bar cu prietenii alege o cămașă cu două buzunare. 

Fanta cu nasturi adaptată tipului de cămașă

Fanta cu nasturi este în linie verticală pe mijlocul cămășii. La bărbați fanta este pe stânga, iar la femei pe dreapta. Sunt mai multe tipuri de fante.

- Cea mai comună fantă este cea standard. O poți identifica ușor pentru că are un strat în plus de material peste butoniere. 

- Fanta franceză, este o fantă fără cusături, minimalistă, întoarsă spre interior și apoi călcată. Cămășile în stilul business au o astfel de fantă. 

- Fanta ascunsă are un strat extra de material care acoperă nasturii. Se folosește la cămășile create special pentru smochinguri.

kosile

Gulerul potrivit îți pune în evidență forma feței

Gulerul clasic este cel mai versatil model de guler. Este folosit nu doar la ocazii formale, ci și pentru toate tipurile de fețe. Poți să poți acest guler fie cu o cravată sau doar cămașa simplă. 

Gulerul cu nasturi are la capete nasturi care îl țin fixat de cămașă. Acest tip de guler poate fi purtat fără cravată, adesea cu geci sport.

Vei avea nevoie de o cămașă cu guler pentru frac pentru evenimentele formale la care participi. De obicei se poartă această cămașă la un frac (dresscode white tie) sau la un smoching (dresscode black tie) și întotdeauna cu un papion.

O cămașă cu un guler deschis are o anumită eleganță, iar dacă are reverele decupate se potrivește de minune cu o cravată cu nod larg. Este potrivită ocaziilor formale și fețelor și siluetelor subțiri.

tipuri de gulere

Ce tip de guler se potrivește formei feței tale?

Dacă ai o față ovală, alege un guler mai îngust și alungit pentru că îți va alungi fața.

Un guler mai lat (deschis) este potrivit pentru o față mai lată pentru că îți va echilibra trăsăturile.

Cămășile cu un guler mai scurt vor alungi un gât scurt.

Pe de altă parte, un gât lung va părea mai scurt cu un guler mai înalt. 

Manșetele vin în diferite forme și modalități de închidere

Manșeta clasică este ce mai căutată. În mod normal are unul sau doi nasturi și le întâlnim la cămășile formale sau casual.

Manșeta franceză are material dublu și o regăsim la cămășile foarte formale precum cele pe care le porți la smoching. Au butoniere pe ambele părți ceea ce necesită purtarea butonilor. 

tipuri de manseta

Manșeta italienească este simplă și aerisită, cu un nasture și o butonieră. Se folosește la costumele de vară. De asemenea poți scoate nasturele și să îl înlocuiești cu un buton. 

Manșeta de cocktail se mai numește și James Bond, Casino sau manșeta napolitană. Sean Connery a făcut acest tip de manșetă populară după seria de filme James Bond. Este decupată și are închidere cu doi nasturi.

Arată mai multe