Acest lucru nu ar trebui să te sperie, deoarece aproximativ 80% dintre femei au această problemă. În acest articol îți vom explica cum să îți alegi dimensiunea corectă a sutienului și îți vom lua câteva griji de pe umeri.

Te vom ghida nu numai în alegerea mărimii corecte, ci și în privința croielii sutienului, bazându-ne pe stilul pe care vrei să îl abordezi sau în funcție de hainele pe care le porți.

5 semne că ai ales sutienul corect

Partea din față a sutienului este fixă pe corp și nu rămâne mult spațiu.

  • Circumferința sârmei este pe piept.
  • Bretelele nu îți fac răni pe piele sau chiar opusul nu sunt prea largi încât să cadă de pe umeri.
  • Cupele acoperă sânii și nu se revarsă, în partea de jos, pe margini sau în față.
  • Sutienul stă pe poziție chiar și când ridici mâinile sau te apleci.

Cum să afli măsura corectă a sutienului acasă

Vei avea nevoie de un centimetru de croitorie și o oglindă. Trebuie să porți în momentul în care te măsori un sutien fără push-up.

mereni

Pasul 1: Măsoară-ți lungimea benzii sutienului

Înfășoară-ți banda de măsurat în jurul pieptului, în partea de sub sâni. Expiră. Banda de măsurat trebuie să fie confortabilă, nici prea strâmtă, nici prea largă. Măsura corectă e cel mai apropiat număr întreg rezultat în urma măsurării.

Pasul 2: Măsoară-ți cupa

Cuprinde partea plină a sânilor la nivelul mameloanelor cu banda de măsurat și vei afla rezultatul corect.

mereni

Pasul 3: Găsește-ți măsura în tabel

Cu toții știm că mărimile sutienelor de la diferite branduri variază. Din lipsa unor reglementări, o cupă B de la un anumit brand poate foarte ușor să echivaleze cu o cupă C de la un altul.

Ai la dispoziție două opțiuni prin care să afli măsura ta în funcție de brand. Una dintre opțiuni ar fi să urmărești măsurile de la pasul unu și doi și să le compari cu tabelul de mărimi de la brandul respectiv. Cealaltă opțiune ar fi să folosești următoarea formulă de calcul și tabelul nostru standard pentru a-ți găsi mărimea potrivită. Să zicem că lungimea benzii de la sutien este de 84 cm și măsura cupei este de 101 cm. În tabelul cu mărimi poți vedea că din moment ce banda sutienului măsoară 84 cm, măsura benzii sutienului va fi 75. Pentru a determina mărimea cupei, scade din măsura bustului, măsura benzii sutienului, așa încât vei obține 101 - 75 = 26. În al doilea tabel cu mărimi vei vedea că măsurii de 26 cm îi corespunde cupa F. Astfel mărimea ta la sutien va fi 75F.

tabel marimi sutien

A se avea în vedere că mărimile variază de la brand la brand și ar trebui să verifici tabelul cu mărimi al brandului care te interesează.

krajkova podprsenka

Fiecare ținută necesită un model de sutien diferit

Sutiene pentru tricou

Sutienele T-shirt vin în întâmpinarea celor care vor să nu se observe că poartă sutien pe sub haine. Fiind dotate cu mici cusături sau chiar fără nicio cusătură îți conferă un plus de confort. În  garderobă sunt esențiale două sutiene de acest gen, un sutien negru și alt sutien bej, similar cu nuanța pielii fiecăreia. Aceste nuanțe vor putea fi folosite în majoritatea ținutelor tale.

Sfat: Pentru a nu se observa sutienul și a obține un efect natural, alege să porți un sutien de culoarea pielii sub un tricou alb pentru că un sutien alb se va vedea pe sub hainele de aceeași culoare.

Sutiene fără bretele

Un sutien fără bretele sau cu bretele detașabile n-ar trebui să lipsească din garderoba ta. Dat fiind faptul că sânii sunt susținuți de întăritura de la baza sutienului sau de bretelele de silicon care se leagă într-un X pe partea din interior a spatelui, îl vei putea ascunde cu ușurință sub orice articol vestimentar. Alege să investești în nuanțe precum negru sau bej.

Sutiene cu push-up

Pentru un efect de umplere și ridicare, sutienele cu push-up reprezintă alegerea perfectă. Sutienul cu push-up are o susținere metalică și bureți speciali sau, în unele cazuri, bureți detașabili. Un sutien cu push-up este alegerea perfectă pentru o rochie de seară dacă vrei să obții un efect voluminos și să îți pui în valoare formele. Poartă astfel de sutiene sub topuri sau rochii cu decolteu adânc.

Arată mai multe

Sutiene bralette

Sutienele bralette îți vor aduce un plus de confort de-a lungul întregii zile. Suportul pe care ți-l oferă de obicei depinde de armătura sutienului, dar în mod normal sutienele fără armătură oferă puțină susținere.

Sutienele de genul, care nu au pernițe și nici armătură, sunt destul de populare. Nu ai cum să nu iubești design-ul lor, mai ales dacă este dintr-o dantelă care te duce cu gândul la romantism. Pe lângă dantelă vei găsi și modele din bumbac, mătase sau alte materiale de calitate. Acest model de sutien îți pune în valoare forma naturală a bustului. De exemplu poți purta un model de sutien bralette din dantelă neagră sub o cămașă neagră semi deschisă sau ușor transparentă. Poți purta acest tip de sutien din bumbac pentru un plus de confort întreaga zi sau când călătorești. Iconicele sutiene Calvin Klein sunt o variantă recomandată de noi. 

Arată mai multe

Sutiene balconette

Acest tip de sutiene se potrivesc pentru un bust mai mic sau mediu. Oferă un maxim de suport și sunt decupate pe forma decolteului, punându-ți în evidență partea superioară a bustului. Adesea au bretele detașabile ceea ce le face potrivite pentru rochii sau topuri fără bretele sau cu un decolteu adânc.

Sutiene pentru sport

Un sutien sport îți oferă stabilitate în timpul exercițiilor fizice. Poți să alegi între diferite niveluri de suport în funcție de antrenamentul pe care îl vei avea. Sugestia noastră ar fi un sutien cu susținere mai mare și pernițe pentru alergat și unul cu o susținere redusă pentru antrenamentele mai puțin intense cum ar fi yoga.

Arată mai multe

Fun fact: Știai că mărimea sutienului tău are o soră în tabelul de mărimi?

În cazul în care ai cumpărat un sutien care e aproape perfect, dar totuși simți că ar fi loc de o îmbunătățire, încearcă mărimea soră a sutienului. Mărimea soră a sutienului tău poate alterna între mai multe dimensiuni, în timp ce cupa rămâne la fel, iar mărimea benzii de sub sâni sau a cupei poate suferi modificări.

De exemplu: 

Încearcă o mărime mai mică: Dacă mărimea ta este 75C, poți încerca 70D care are o bandă mai mică și cupele mai mari.

Încearcă o mărime mai mare: Dacă mărimea ta este 75C, poți încerca 80B care are o bandă mai mare și cupele mai mici.

braletka

Putem spăla sutienele în mașina de spălat?

Cum îți poți curăța sutienul? Pentru a-i prelungi durata de viață, trebuie să îi acorzi o curățare corectă și blândă. Formula câștigătoare pentru a întreține un sutien este spălarea lui cu mâna și cu un detergent delicat după ce timpul de purtare trece de 3 sau 4 ore. În cazul în care nu prea ai chef de acest proces, pune-l alături de celelalte rufe murdare în mașina de spălat și asigură-te că este închis, apoi pune toate rufele într-un sac de spălat tip plasă. În orice caz, trebuie să știi că forma sutienului tău poate suferi modificări din cauza presiunii.

Un alt lucru important pe care trebuie să îl afli este că nu e indicat să îl lași să se usuce în uscătorul de rufe, cel mai bine se comportă dacă e uscat la aer. Poartă sutienele prin rotație, dacă vrei să te țină o perioadă mai lungă, și ai grijă să nu îl cureți și să îl reporți tot pe același, deoarece există riscul să se lărgească și să nu îți mai ofere suportul de care ai nevoie.