Vom trece în revistă toți termenii specifici hainelor pentru bebeluși. Și la final am pregătit o listă cu lucrurile de care ai nevoie pentru copiii născuți vara sau iarna. Cu acest ghid structurat vei deveni o expertă pe această temă. 

8 ponturi de care ar fi bine să ții cont când alegi hainele pentru bebeluși

1. Ține cont de anotimp 

Înainte să alcătuiești lista de cumpărături ia în considerare în ce perioadă a anului va veni noul membru al familiei. Va veni bebelușul vara sau iarna? Organizează garderoba în funcție de sezon. Dacă nou-născutul vine la mijlocul iernii, adaugă în șifonierul lui body-uri cu mânecă lungă și salopete, geci și salopete de iarnă, o căciulă subțire sau căciulă mai groasă și o pereche de mănuși. 

2. Nu exagera cu cantitățile 

Știai că cei mici se dezvoltă foarte repede și se schimbă cu aceeași rapiditate, în special în primele luni de viață? La fel de repede rămân mici și mânecile de la salopeta care în urmă cu o săptămâna îi era bună sau pantalonul deja e prea scurt. Ar fi indicat să nu cumperi foarte multe articole pentru început, mai ales în mărimi mici. În caz contrar, șansele să nu le poarte pe toate sunt foarte mari și nu se merită.

3. Gândește-te ce vei folosi cel mai des

În primele luni de viață bebelușul doarme aproape toată ziua. În restul timpului mănâncă, trebuie schimbat, spălat, clipește și plânge. Și acestea sunt cam toate activitățile în care el se simte confortabil. Când el este liniștit, și tu ești. 

Vei vrea cu siguranță să mergi în vizită cu nou-născutul la rudele apropiate, vei călători și vei vrea să capturezi aceste momente, ceea ce justifică faptul că vrei să îi cumperi articole la modă. Articolele esențiale din șifonierul unui bebeluș ar trebui să cuprindă piese confortabile. Mai exact, body-uri, salopete, pantaloni și pijamale. Acestea îi vor fi de folos în primele luni de viață.

4. Alege materialele naturale

Pielea unui copil este mult mai sensibilă și mai delicată decât a unui adult. De aceea te sfătuim să eviți materialele sintetice și să alegi materialele hipoalergenice. Astfel pielea va respira natural și nu va transpira. Aceste materialele sunt fine, confortabile și prietenoase cu pielea. Poți să alegi 100% bumbac sau bumbac organic. În producția acestuia nu se folosesc pesticide și materialul nu e tratat sau uscat cu vreo substanță dăunătoare sănătății. 

5. Optează pentru culori deschise

Știi că ai o slăbiciune pentru culorile vii și pigmentate pentru hainele copiilor și consideri că aceste culori aduc și multă energie pozitivă? În orice caz trebuie să iei în considerare că pentru pielea celor mici nu e sănătoasă o cantitate mare de vopsea și nici nu e recomandată pentru pielea sensibilă. Cu cât sunt mai deschise culorile hainelor, de exemplu alb, gri sau crem cu atât mai puțină vopsea există în compoziția lor. 

6. Va trebui schimbat constant așa că alege hainele practice

Celor mici e nevoie să le schimbi hainele și scutecele în mod repetat. Ține minte acest fapt când trebuie să alegi haine. Optează pentru cea mai bună metodă de închidere și cea mai practică. Capsele sunt alegerea ideală. Cele mai practice salopete sunt acelea care au capse peste tot sau cel puțin la picioare. În partea de sus alege acele articole cu guler larg pentru o mai ușoară îmbrăcare sau cele care au capse la gât. Evită dantela sau alte aplicații în jurul gâtului pentru că există șanse să îngreuneze întregul proces de îmbrăcare și pot fi un real pericol pentru cei mici. 

7. Alege un detergent delicat

După ce achiziționezi hainele asigură-te că le speli și le calci înainte de a îmbrăca bebelușul cu ele. Nu uita să folosești un detergent special formulat pentru pielea bebelușilor. 

8. Mai degrabă haine largi decât strâmte

Copiii au nevoie de maximum de confort. Este un aspect de care trebuie să ții cont când alegi mărimea potrivită. Pentru ca bebelușul să se simtă cât mai confortabil, alege materiale moi, respirabile și cu o croială suficient de lejeră. Este mai bine să cumperi un body sau o salopetă într-o mărime mai mare decât una mai mică.

koláž miminko

Și cum știm să alegem mărimea potrivită? 

În mod normal hainele celui mic se măsoară în centimetri în funcție de înălțimea lui sau în funcție de lunile pe care le are, ba mai mult poate fi o combinație între cele două. Sigur că nu vei ști câți centimetri măsoară bebelușul la naștere. În prezent, oricum, e mai ușor pentru că reușim să facem o estimare mulțumită ecografului. 

Dacă estimezi că bebelușul va avea în jur de 3 kg, poți achiziționa haine mărimea 50-56. Dacă te aștepți ca bebelușul să fie mai mare la naștere, atunci e recomandat să cumperi haine în mărimea 62

Ce faci dacă bebelușul se naște prematur? 

Desigur, nimeni nu anticipează așa ceva, dar copiii născuți prematur sunt mai micuți de aceea au nevoie de haine mai mici. Pentru copiii născuți prematur hainele sunt până la mărimea 50, între 44-49. 

Articolele esențiale pentru un nou-născut 

Dacă urmează să ai un copil sau cauți un cadou pentru o proaspătă mămică, poate că nu ești familiară cu toți termenii. O să clarificăm câțiva dintre ei. 

Body-uri 

În primele luni de viață acesta este un articol foarte practic din garderoba unui bebeluș. Poate fi folosit atât ca tricou, cămașă sau maiou. Body-ul pentru cel mic este disponibil atât cu mâneci lungi, cât și cu mâneci scurte. Cât timp e cald afară optează pentru o salopetă cu mâneci scurte, iar în restul timpului pentru cea cu mâneci lungi pentru că pielea bebelușului este mai sensibilă la vânt și aer rece. Salopetele se închid cu capse în zona picioarelor. Datorită modului de închidere devine o piesă indispensabilă și foarte practică din garderoba celui mic. Body-ul nu se va deplasa sub pantalonii copilului, iar șansele să se răcească scad semnificativ. Alte modele au capse și în jurul gâtului și pe întreaga lungime din față de la gât până la burtică.  

Pantaloni cu șosete atașate

Sunt foarte asemănători cu pantalonii de trening din bumbac, doar că au șosetele integrate în pantalon. Sunt foarte practici pentru că nu trebuie să îi dai copilului pantalonii și șosetele separat, dar și pentru faptul că nu va mai putea să își dea jos șosetele. Sunt niște pantaloni cu talie înaltă și elastică astfel că nu vor crea niciun disconfort. Practicabilitatea este unul dintre multe motivele pentru care aceștia au devenit atât de populari în rândul mamelor și al bebelușilor. Dacă îți dorești să îi schimbi pampersul mai ușor și mai repede poți să alegi un model cu capse între picioare. Acești pantaloni de obicei merg bine cu o salopetă. 

Salopete

Este o altă piesă esențială din garderoba unui nou-născut. Asemănătoare cu pantalonul cu șosetă încorporată doar că în partea de sus are închidere cu capse sau are două bretele. Este foarte practică pentru că protejează burtica și spatele bebelușului. Acest tip de salopetă se poartă adesea fără nimic altceva pe dedesubt sau doar peste un body. 

Salopeta de iarnă

Este o piesă groasă și foarte călduroasă menită să protejeze copilul de frig. De obicei este realizată din bumbac. Multe modele au și mănuși integrate. Majoritatea salopetelor de iarnă au fermoar de sus până jos ceea ce îți va ușura întregul proces de îmbrăcare a copilului. Partea de jos este integrată în salopetă, astfel că vei putea cu ușurință să închizi sau să deschizi acea parte mulțumită capselor. 

La fel de practice sunt și paturicile de înfășat pe care le poți folosi fie când pui bebelușul în cărucior sau în scaunul auto. 

Lista de cupărături pentru beblușii născuți vara:

  • 3 buc body-uri cu mâneci lungi 
  • 3 buc body-uri cu mâneci scurte
  • 3-5 buc Pijamale/ Salopete cu mâneci lungi
  • 3 buc Pantaloni/ Pantaloni cu șosete atașate
  • 2 buc Căciuli din material subțire 
  • 3-5 buc Șosete 
  • 1-2 buc Mănuși antizgâriere 
  • 3 buc Bavețici 

Lista de cupărături pentru beblușii născuți iarna: 

  • 5 buc Body-uri cu mâneci lungi 
  • 3-5 buc Pijamale/ Salopete cu mâneci lungi 
  • 3 buc Pantaloni/ Pantaloni cu șosete atașate
  • 1-2 buc Pulovere cu nasturi
  • 3-5 buc Șosete 
  • 1-2 buc Mănuși antizgâriere
  • O salopetă de iarnă
  • Căciuli și mănuși de iarnă
  • Păturică de înfășat pentru cărucior și scaunul auto
  • 3 buc Bavețici