1. Hainele la mâna a doua sunt 100% sustenabile și este etic să le alegi

Desigur că mediului înconjurător îi facem un bine dacă vom cumpăra îmbrăcăminte second hand în detrimentul hainelor din lanțurile de magazine. În mare parte pentru că nu se depune un efort în plus și nu se irosesc alte resurse în producția lor. 

În orice caz, mulți cumpără haine ieftine la mâna a doua numai pentru a le vinde la un preț mai mare online, iar cei care își doresc haine mai ieftine nu se mai pot baza pe acestea. De asemenea, mulți cred că dacă oferim hainele pe care nu le mai purtăm vor ajunge la alte persoane care nu și le permit sau sunt vândute la mâna a doua. Cel mai bine este să donăm hainele de care nu avem nevoie unor magazine second hand care colaborează cu organizații de caritate

2. Hainele pe care le donezi second hand-urilor vor fi vândute în magazin

Second hand-urile vând de obicei în jur de 20% din hainele donate. Restul vor fi aruncate, duse la reciclare, arse sau vândute către țările în curs de dezvoltare, unde vor ajunge într-un depozit de deșeuri și vor avea un impact negativ asupra industriilor locale, deoarece hainele care pătrund în piețele locale determină lucrătorii din industria textilă să-și părăsească locurile de muncă. 

Data viitoare când te gândești să scapi de hainele vechi, gândește-te la alte modalități de a le extinde ciclul de viață, cum ar fi vânzarea lor online, schimbul cu alte persoane, modificarea lor sau recondiționarea lor.

moda sustenabila

3. Dacă un brand pretinde că este sustenabil, atunci ar trebui să îl crezi

Multe companii din industria fast fashion nu sunt atât de transparente și sustenabile pe cât pretind a fi. Sustenabilitatea a devenit un instrument popular de marketing care profită de consumatorii bine intenționați. Această tactică este cunoscută sub numele de „greenwashing”. Adică, aceste branduri se promovează ca având grijă de mediul înconjurător, folosind cuvinte liniștitoare precum „sustenabil”, „reciclat” sau „organic” în campaniile lor de marketing, dar s-ar putea să nu fie atât de sustenabile pe cât credeți.

Propria cercetare este singura modalitate de a ști dacă o companie este cu adevărat sustenabilă - căutați certificări de sustenabilitate și verificați dacă există dovezi că marca își plătește angajații cu un salariu decent, minimizează deșeurile textile și, dacă este necesar, discutați cu un brand pe rețelele sociale.

4. Articolele sustenabile sunt greu de găsit

Odată cu creșterea gradului de conștientizare a produselor etice și sustenabile, brandurile sustenabile devin din ce în ce mai ușor de găsit. De când cererea consumatorilor a crescut, brandurile de modă devin din ce în ce mai atente la modul în care își produc produsele. Doar atunci când începi să cauți piese de modă sustenabile, îți dai seama câte branduri și designeri aleg această modalitate. 

Pentru a vă face căutarea de modă mai ușoară și pentru a nu pierde timp, GLAMI a compilat o listă de piese de modă realizate din materiale organice care nu sunt dăunătoare mediului.

Arată mai multe

GLAMI oferă, de asemenea, o listă extinsă de haine și încălțăminte fabricate din sticle de plastic, anvelope vechi, plase de pescuit și alte materiale reciclate.

Arată mai multe

5. Moda sustenabilă este prea scumpă

Brandurile sustenabile au grijă de impactul lor asupra mediului, oferă locuri de muncă sigure, plătesc salarii decente și asigură materiale mai bune și un design de calitate, prin urmare, știm că banii cheltuiți pe piese sustenabile vor ajuta o cauză bună.

Brandurile sustenabile tind, de asemenea, să producă produse de înaltă calitate, pe care le putem purta mult mai mult timp. Dacă sunt îngrijite corespunzător, ele pot fi transmise din generație în generație! Acest lucru înseamnă că moda sustenabilă poate părea costisitoare la început, dar veți economisi cu adevărat bani pe termen lung.

În plus, piesele sustenabile nu trebuie să fie scumpe! Puteți cumpăra o piesă de tipul acesta la reducere: Unele branduri își vând produsele cu 20%, până la 50% mai ieftin!

Arată mai multe

6. Sunt un simplu om, nu pot schimba lucrurile

Este important să ne amintim că fiecare dintre noi poate cere și susține acțiunile corecte și decide în ce să își investească banii. Stella McCartney spunea că „a face puțin câte puțin e mai bine decât a nu face nimic”. În acest articol ai găsit multe inițiative pe care le poți pune în aplicare. Prin urmare, sprijiniți brandurile sustenabile, etice și locale prin achiziționarea produselor lor.

Deși este un proces lent, schimbarea se întâmplă deja și tu faci parte din ea.